Jelena Rusjan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jelena Rusjan
Rojstvo1979
Beograd
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicizvajalka

Jelena Rusjan, performerka, režiserka, plesalka, glasbenica in oblikovalka tekstilij, * 1979, Beograd, Srbija. Živi in dela v Ljubljani.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Po končani srednji baletni šoli v Beogradu se je vpisala na tamkajšnjo Akademijo za dramsko umetnost. Kasneje se je prepisala na Akademijo scenskih umetnosti v Sarajevu in na tamkajšnjem oddelku za igro tudi diplomirala. V Sarajevu je delala nekaj časa, leta 2004 pa se je s takratnim partnerjem, sedanjim možem Miranom Rusjanom preselila v Ljubljano. Glasba je bila del njenega odraščanja, saj je bila njena mama profesorica klavirja. V glasbeni šoli je Jelena Rusjan igrala violino, v baletni šoli pa klavir.[1]

Delo[uredi | uredi kodo]

Na slovenski neodvisni sceni deluje kot vsestranska umetnica, ki nastopa takona gledaliških kot glasbenih odrih. Ustanovila je tudi lastno blagovno znamko KreaturA, pod katero ustvarja izdelke iz blaga.

Gledališče[uredi | uredi kodo]

V vlogi režiserke se je prvič znašla leta 2009 z družbeno angažirano gledališko-glasbeno predstavo Škrip Orkestra v produkciji Gledališča Glej. Predstava je bila uvrščena v spremljevalni program Borštnikovega srečanja v Mariboru, gostovala pa v Gerald W. Lynch Theatru in A.R.T./NY South Oxford Space v New Yorku.[2] Leta 2013 je v koprodukciji z Masko in CUK Kino Šiška in v sodelovanju z Bunkerjem režirala in nastopala v predstavi Škrip Inc., ki je bila uvrščena v spremljevalni program tedna slovenske drame v Kranju. Škrip trilogijo je leta 2016 sklenila z glasbeno-gledališko predstavo ÜberŠkrip v Slovenskem mladinskem gledališču.

Kot igralka in plesalka je sodelovala v naslednjih predstavah[3]:

Glasba[uredi | uredi kodo]

Na glasbenih odrih nastopa v vlogah pevke in basistke. Ko se je preselila v Ljubljano, je pela in kasneje igrala bas v skupini Mistits, kjer so preigravali pesmi ameriških pankerjev Misfits. Leta 2013 je s skupino Trus! izdala prvenec First Step, ki je bil na Založbi Radia Študent izbran kot domača plošča leta. Trenutno nastopa v vseženski zasedbi Napravi mi dete, Trus! in Lelee, pa tudi v novi postavi kultne jugoslovanske skupine Borghesia, ki se je po dvajsetih letih vrnila na odre in izdala nov album Proti kapitulaciji.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Prihajam iz trasha, torej sem trash«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. oktobra 2016. Pridobljeno 11. oktobra 2016.
  2. »Kreatura Wordpress«. Pridobljeno 11. oktobra 2016.
  3. »Jelena Rusjan, gledališčnica, glasbenica, šivilja«. Pridobljeno 11. oktobra 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]